Preparare:
Capsunile se aleg, se spala rapid sub jet de apa rece, apoi se curata de codite. Se taie apoi in bucati (in 2 sau 4, depinde de marime), cele mai mici le puteti lasa intregi. Se stropesc capsunile cu 30 ml Cointreau si sucul de lamaie. Se presara zaharul deasupra si se lasa timp de 12 ore la temp. camerei. Asezati 2-3 farfurioare in congelator. Spalati 2 borcane de 370 ml, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze. Incercati sa coordonati fiertul gemului cu sterilizarea borcanelor, fiindca e important ca gemul sa fie pus in borcanele fierbinti scoase direct din cuptor Puneti totul pe foc, intr-o oala mai larga. Adaugati sarea. Fierbeti dulceata la foc mediu timp de 30 minute (pana scade bine siropul; veti vedea ca dulceata a capatat o culoare visinie inchisa, mai inchisa decat la inceput; amestecati din cand in cand); acum dati focul un pic mai mic si fierbeti inca 20 minute (amestecati mai des acum sa nu se arda). In timpul fierberii, adunati din cand in cand spuma roz care se formeaza Timpul de fierbere de 50 minute e pentru 1.2 kg capsuni; daca dublati, triplati etc. reteta timpul va creste proportional; testul cu farfurioara va spune cand e gata Cand dulceata pare legata (dupa cele 50 minute de fierbere), dati focul la mic. Luati putina dulceata de caspuni, puneti-o pe o farfurioara de la congelator si lasati un minut in congelator. Daca se "leaga" dulceata (cand tineti farfurioara inclinata gemul nu curge), atunci e gata. Daca nu, dati iar focul mai mare si mai fierbeti 5 minute. Repetati testul cu farfurioara pana cand dulceata e "legata". Cand se "leaga" dulceata de capsuni, adaugati piperul proaspat rasnit si restul de 30 ml Cointreau. Fierbeti la foc mare inca 2 minute. Puneti dulceata de capsuni fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat). Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
|